Hamilelik esnasında kadınların dişlerine iyi bakmaları ve gebelik döneminde hekim kontrolüne gitmeleri sıhhatli dişler yönünden lüzumlu bir uygulamadır. Hamilelik Sırasında Oluşabilecek Diş Problemleri Kalsiyum kaybının olduğu ve bebeğin bizzat için lüzumlu miktarı anneden aldığı gibi hatalı bir söylentinin hiç bir bilimsel kıymeti yoktur. Ancak; gebelik boyunca dişlerde değişimin olması naturel bir süreçtir. Ostrojen ve progesteron
Hamilelik esnasında kadınların dişlerine iyi bakmaları ve gebelik döneminde hekim kontrolüne gitmeleri sıhhatli dişler yönünden lüzumlu bir uygulamadır.
Hamilelik Sırasında Oluşabilecek Diş Problemleri
Kalsiyum kaybının olduğu ve bebeğin bizzat için lüzumlu miktarı anneden aldığı gibi hatalı bir söylentinin hiç bir bilimsel kıymeti yoktur.
Ancak; gebelik boyunca dişlerde değişimin olması naturel bir süreçtir. Ostrojen ve progesteron hormonunda bir artım söz hususu olur ve bu artım dişler üstünde plak birikimini yükseltir.
Hamilelik döneminde dişler daha acele çürüme yapabilir zira sebebi bu dönemde beden dengesi bir değişim yaşar ve bozulur. Özellikle beslenme biçimi kısıtlanmaz; tatlı ekşi ve devamlı atıştırmalar yendikten sonra diş fırçalamaya itina gösterilmez. Hamileliğin ilk aylarında ekstrem kusmalardan ötürü diş sağlığına ehemmiyet verilmez.
Gebelik hormonlarının farlılık göstermesi sebebiyle diş eti kanamaları fazlalaşabilir ve bu nedenle diş fırçalamadan kaçınılır.
Hamilelik Sırasında Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Hamilelik döneminde çok miktarda kalsiyum alabilmek gerekmektedir. Süt ve süt ürünleri, sebzeler ve kalsiyum yönünden varlıklı yiyecekler tüketilmelidir. Eğer ki; kalsiyum alınımı düşük ve yetersiz şayet; bebe kalsiyum gereksinimini annenin kemiklerinden sağlamaya başlar.
Hamilelik esnasında beslenme biçimi hem ana üstelik bebeğin umumi sihhati ve diş sihhati yönünden çok önemlidir. Hamilelik boyunca A, C ve D vitaminlerinin beraberinde fosfor ve kalsiyum yönünden varlıklı esas besinler ve sebzeler; tahıl, süt ve süt ürünleri; balık ve yumurta ağırlıklı beslenmeleri yararlarına olacaktır. Tatlı türü besinlerden diş sihhati için ırak durulmalıdır.
Hamileyken; ilk 3 maaş dönemde tesirli dental diş tedavisi programı sakıncalıdır. Diş eti sorunları varsa veya önemli bir diş sihhati oluşursa bir Jinekolog gözetiminde diş tedavisi yapılabilir. Son 3 ayda tedavi yapılması sıhhatli hareket edilemediğinden yapılamamaktadır.
Hamilelik evveli umumi bir denetim ve tavsiyeler gebelik döneminde ana adaylarının rahat etmesini ve problem yaşaması yönünden önemlidir.
Plak oluşması engelini ortadan kaldırmak için günde 2 kere dişler fırçalanmalı ve diş ipiyle temizlenmelidir. Ilık tuzlu su gargara yapılmalı böylelikle diş etlerinde rahatlama sağlanır ve hassasiyeti engellenir.