Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü olan Dr. Tedros Adhanom; bugün bir açıklama yaptı ve yapmış olduğu bu açıklamada ise “Küresel anlamda maymun çiçeği hastalığının gerçekten de uluslararası boyutta endişe verici hal aldı, bu nedenle de bir halk sağlığı acil durum konusunda bunu temsil ettiğine karar verdim” dedi ve ardından da salgın için tüm dünyada
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü olan Dr. Tedros Adhanom; bugün bir açıklama yaptı ve yapmış olduğu bu açıklamada ise “Küresel anlamda maymun çiçeği hastalığının gerçekten de uluslararası boyutta endişe verici hal aldı, bu nedenle de bir halk sağlığı acil durum konusunda bunu temsil ettiğine karar verdim” dedi ve ardından da salgın için tüm dünyada acil durum ilan etti.
Dünya Sağlık Örgütü bu konuda yaptığı açıklama ile aslında ikinci bir pandemi düzeninin de önünü açmış oldu.
Tedros yaklaşık olarak bu açıklamasında bir ay önce kadar ise Uluslararası Sağlık Tüzüğü gereğince de Acil Durum Komitesini, birçok farklı ülkeli maymun çiçeği hastalığının uluslararası anlamda yüksek öneme sahip bir yandan da halk sağlığı için tehdit olduğunu söylemişti. Aynı zamanda acil durumunu temsil edip etmediğini kararlaştırmak için mutlaka toplanmasını istediğini ama komitenin o dönem için bu konuda acil durum yaratacak bir durum olmadığına karar verdiğini söyledi. Ancak o dönemde toplantının yapıldığı esnada ise maymun çiçeği hastalık verilerinin 47 ülkede toplamda 3040 kadar olduğunu söylemeyen Tedros, işte o günden bu yana da salgının ciddi anlamda ilerlediğini ve şu anda yaklaşık 75 ülkede neredeyse 16 binden fazla vaka olduğunu aynı zamanda bu vakalarda da 5 kişinin maymun çiçeğinden hayatını kaybettiğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom özellikle de bugün basına vermiş olduğu açıklamada ise bu salgınının artık uluslararası anlamda da endişe yaratan ve giderek halk sağlığı için tehdit oluşturan bir durum olduğuna karar verdiğini belitti ve akabinde de salgın konusunda acil durum ilan etti.
Maymun Çiçeği Vakaları Giderek Artıyor
Genel Direktörü, komitenin özellikle de bu konu hakkında geçen Perşembe günü tekrardan bir araya geldiğini ve maymun çiçeği salgınının uluslararası anlamda ciddi boyutta öneme sahip bir durum olduğunu ve bu nedenle de artık acil durum konusunda ortak bir karara varamadığını söyledi ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü ışığında “bilindiği gibi bir salgının gerçekten de uluslararası öneme sahip olup olmadığına karar verirken her zaman beş unsuru dikkate almak gerekiyor” dedi. Özellikle acil durum kararı verirken bu dikkate almış olunan 5 unsurun ise 3 tanesinin artık karşılandığını açıklayan Dr. Tedros; maymun çiçeği virüsünün özellikle de daha önce asla görülmeyen birden fazla ülkede de hızla yayılmasının bir yandan da hızlanmasının, komitenin ortak karara varamamasının ve de birçok bilimsel bilgilerin aslında oldukça yetersizliğin, uluslararası bir yayılma potansiyelinin ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi. Bunların yanında bu 5 unsurdan yaklaşık olarak üçünün karşılanmasının kesinlikle acil durum kararı olduğunu dikkatte aldı ve de “DSÖ’nün değerlendirmesi ise genelde maymun çiçeği riski, genel yapı olarak yüksek anlamda değerlendirdiğimiz Avrupa bölgesi dışında neredeyse birçok bölgelerde şu an için orta düzeydedir. Uluslararası anlamda trafiğe müdahale riski ise şu an için son derece düşüktür. Ancak buna rağmen, çok daha yüksek anlamda uluslararası yayılma riski de her zaman için var” dedi.
Bunun yanında Tedros “Yani değerli basın mensupları, kısacası artık yeni bulaşma yolları sayesinde neredeyse tüm dünyaya hızlı şekilde yayılan, öte yandan da hakkında gerçekten de çok az şey anladığımız ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ndeki kriterleri karşılayan yeni bir salgınımız var dedi. İşte tüm bu sebeplerden dolayı da Küresel maymun çiçeği salgınının gerçekten de uluslararası anlamda endişe yaratan halk sağlığı acil durumunu rahatlıkla temsil ettiğine karar verdiğini söyledi.